Domates sos, 3 kilo domates kabukları ile rondo da çekilip tencereye konulur, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı sıvıyağ eklenip kaynamaya bırakılır. İyice kaynayıp tencerede 1 parmak kadar azaldıktan sonra kaynar su ile çalkalanmış kavanozlara doldurulup kapağı sıkıca kapatılır. Bu aşamada mutla tencerenin altı kaynamaya devam etmeli... Doldurulan ve ağzı sıkıca kapatılan her kavanoz hemen düz bir zemine ters çevrilir, 1 gün boyunca çevirmeden ve kımıldatmadan soğumaya bırakılır. Ertesi gün güneş görmeyen serin bir yere kaldırım uzun bir süre muhafaza edebilirsiniz.
Közlenmiş patlıcan, yağlı kağıt serili fırın tepsisinde bütün olarak konulup 200 derecede iyice yumuşadıktan sonra kabukları soyulup buzdolabı poşetine konulup iyice soğuduktan sonra buzlukta aylarca saklanabilir. Patlıcanları fırın yerine ocak üzerinde közmatikte közleyerek hazırlarsanız tadı çok daha lezzetli olacaktır.
Taze fasulye, fasulyeleri istenilen büyüklükte kesip tencerede doğranmış veya rendelenmiş domates ile rengi sararana kadar (10 dk kadar) kavurup buzdolabı poşetine koyup soğuduktan sonra buzlukta saklayabilirsiniz.
Kırmızı biber, iyice yıkadıktan sonra sap ve tohumları temizlenir küçük küp halinde doğrayıp buz dolabı poşetine doğrudan koyup buzlukta saklayabilirsiniz. Kışın yemek yapacağınız vakit buzluktan alıp bekletmeden buzunu çözdürmeden doğrudan tencereye atıp kullanabilirsiniz.
Yeşil sivri biber, yıkayıp sap ve tohumlarını temizledikten sonra 4-5 tanesini 1 poşet olacak şekilde ince doğrayıp poşetleyip buzlukta saklanabilir. Yemek yapılacağı vakit aynı kırmızı biber gibi buzunu çözdürmeden doğrudan tencereye koyabilirsiniz.
Maydanoz, yıkayıp saplarını temizledikten sonra buzdolabı poşetinde koyup buzlukta bekletebilirsiniz ihtiyaç halinde kullanılmak için hazır...
Ev usulü galeta unu, bayatlamış ekmekler robotta çekildikten sonra poşetlenip buzlukta saklanabilir.
Bezelye, zamanında alınan bezelyeyi ayıkladıktan sonra ister çiğ olarak ister az haşlayıp buzdolabı poşetine koyabilirsiniz yaz kış kullanıma hazır...
Kırmızı biber, yağlı kağıt serili fırın tepsisine yıkanıp kurulanmış biberleri yerleştirip 220 derecede fırınladıktan sonra sap ve kabuklarını temizleyip streç film ile 4-5 adet olarak paketleyebilirsiniz. Buzlukta aylarca saklanabilen köz kırmızı biberler istenildiği vakit buzu çözdürülüp doğrandıktan sonra yağ, sirke, tuz ve limon ile karıştırıp tüketilebilir.
Domates, kabuklarını soyup küp doğradıktan sonra bir veya iki adet olacak şekilde buzdolabı poşetine koyup buzlukta saklayabilirsiniz. Yemeklerde kullanılacağı vakit buzu çözdürmeden tencereye atabilirsiniz.
Vişne, sap ve çekirdekleri temizlenip yıkandıktan sonra buzdolabı poşetine koyup buzlukta saklayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder