Aşure



Malzemeler

2,5 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
6 su bardağı şeker
10 adet kuru incir
10 adet kuru kayısı
2 kahve fincanı kuru üzüm
2 kahve fincanı fındık
2 kahve fincanı kuş üzümü
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
1 çay bardağı badem
1 su bardağı ceviz içi
5 adet karanfil
1 adet portakal
1 adet elma
1 çay bardağı iri bulgur
1/2 kahve fincanı gülsuyu

Süslemek için;
Antep fıstığı
nar
Tarçın

Yapılış

  • Buğday, fasulye ve nohut akşamdan ıslatılıp sabahleyin büyük bir tencerede yeterince su ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır.
  • Kuş üzümünün yarısı ve kuru üzüm ılık suda şişirilir.
  • İncir, kayısı, elma, elma kabuğu, rendelenmiş portakal kabuğu, portakal küçük küçük doğranır.
  • Tenceredekiler iyice yumuşayınca incir dışındaki tüm doğranmış malzemeler, üzümler, fıstık, karanfil, ve bademler ilave edilip, pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • En son gülsuyu, toz şeker ilave edilip bir iki taşım kaynatıldıktan sonra incir eklenip ocaktan indirilir.
  • Kaselere bölüştürülüp üzeri tarçın, fındık, kuş üzümü, ceviz ve nar ile süslenerek soğutulup servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder